След създалата се на 2 и 3 март суматоха с високите цени на олио в цялата страна, Комисията за защита на потребителите (КЗП) тръгна на проверки. В следствие на това бе установено, че в търговска мрежа липсват количества олио. Основната причина според становищата на търговците е липсата на регулярни доставки към тях, които са били предварително заявени.

КЗП е санкционирала тези търговци за нелоялна търговска практика. КЗП отчита и количествата на доставките и ще наложи глоби на търговците, които целят да привлекат клиенти в своите магазини, без да осигурят заявените количества стоки на промоционални цени. Днес цените при олиото вече са се успокоили.

Установено е безспорно, че няма дефицити на стоки. КЗП посъветва хората да запазят потребителско хладнокръвие, да пазаруват разумно и да не бързат да се презапасяват. Когато се презапасяваме с някакви продукти на промоция, това невинаги означава, че пазаруваме разумно, поясняват те.

Петков за треската за олио: Не се поддавайте на паника!

Петков за треската за олио: Не се поддавайте на паника!

Няма да свършат тези продукти

Припомняме, на 12 март пред редица магазини в страната се извиха огромни опашки за олио на промоция. Стигна се до блъсканици и дори до бой. В Бургас възрастен мъж почина, докато чакаше да се добере до евтиното олио.

Заради масовата истерия вицепремиерът Корнелия Нинова свика спешна среща със зърнопроизводителите и увери, че няма причина за напрежение и има олио "да залеем цялата страна".

С позиция излезе и транспортният министър Николай Събев, който подчерта, че трябва да се борим за държавата си, а не да се бием за олио.

От няколко дни КЗП също проверява дали търговците продават стоката и олиото си на предварително обявените цени.