На 31 януари служители на ГДБОП е задържаха в София близо 550 кг кокаин, импрегнирани в над 6 600 кашона с плодове, внесени от Колумбия. При акцията бяха задържани четирима, а трима от тях са с повдигнати обвинения за участие в трафик на наркотици. Лабораторията, която да извлече кокаина от кашоните, е трябвало да бъде у нас. След това наркотикът е трябвало да тръгне към Европа.

Сега от МВР докладват, че заловеният кокаин е станал част от международна операция, в която са участвали повече от 300 полицейски служители от различни полицейски агенции в Испания (Национална полиция), България, Колумбия (DIRAN), Нидерландия и САЩ (DEA, HSI и CBP), и със съдействието на Интерпол.

Испания разби международна наркогрупа с българска следа

Испания разби международна наркогрупа с българска следа

Операцията е проведена съвместно с полицията в България, Колумбия и Нидерландия

Иззетото количество кокаин е на стойност над 19 милиона евро. Кокаинът е внесен от международната мрежа, чиято последваща цел е била да организира на българска територия лаборатория, в която "химици" да извлекат наркотичното вещество, което да бъде изнасяно за Европа.

След задържането в София на първата кокаинова пратка за Европа, разследването продължава на територията и на други държави. На 14 април 2020 г. полицията в Нидерландия е задържала 1200 кг картонени кашони с импрегниран кокаин - отново с доставка на плодове от Колумбия.

Разкрити са и две лаборатории с над 1000 литра химикал за извличане на наркотика.

Повдигнато е обвинение срещу задържания с 2 кг кокаин
Обновена

Повдигнато е обвинение срещу задържания с 2 кг кокаин

Откритият кокаин бил с много висока честота

Установено е, че в престъпната организация са участвали български, испански, колумбийски и нидерландски граждани.

Трафикът се e осъществява под прикритието на легални търговски сделки, превозвани с контейнери на големи фирми спедитори.