Заловеният преди няколко дни кокаин в София е около 500 килограма.

Днес главният секретар на МВР Ивайло Иванов съобщи във Варна, цитиран от Нова телевизия, че задържаният преди няколко дни кокаин е около 500 килограма, импрегниран в кашони с цитрусови плодове.

Над 100 кг кокаин открити в кв. "Слатина"
Обновена

Над 100 кг кокаин открити в кв. "Слатина"

Дрогата е спипана в района на Зеленчуковата борса

Иванов поясни, че кашоните са над 6700, а данните на МВР сочат, че от кашон би трябвало да се извлече между 80 и 100 грама наркотик. Главният секретар разкри още, че пазарната цена е 22 милиона евро на едро. Според информацията на МВР, каза Иванов, наркотикът е с изключително висока чистота, което означава, че като бъде премесен на улицата стойността му ще стане близо 100 милиона лева.

Кашоните са прибрани на сигурно място и се охраняват, а едва днес сутринта е приключило разтоварването на цитрусите от тях. За нас това е нов начин за пренасяне на наркотик и трябва да успеем да го извлечем от самата хартия, обясни той.

Кокаинът е стигнал по море до Европа, а след това по суша до България. Най-вероятно дрогата е предназначена за българския пазар.

В петък на зеленчуковата борса в "Слатина" беше открито огромно количество кокаин. При акцията бяха заловени трима души, между които и бивш шеф в митниците. По непотвърдена информация това е Красимир Керемедчийски, бивш шеф на столичната митница.