Прокуратурата и полицията в Бургас проверяват дали откритите над 2 кг кокаин в 39-годишен бургазлия не са задигнати от голяма бананова пратка с над 170 кг кокаин, която бе задържана в Бургас на 17 август миналата година.

Припомняме, че на 17 август 2019 г. бяха заловени близо 76 килограма кокаин в 20 626 кашона с банани са били открити в складовете на фирма в Бургас.

Днес по-рано, полицията в Бургас задържа мъж с над 2 кг кокаин, чиято стойност възлиза на 321 276 лева.

Откритият кокаин бил с много висока честота, а пазарната му цена била около 150 лв за грам, каза още Сотиров. "В понеделник, при претърсване на дома му, са открити високорисков наркотик на стойност 300 000 лв.", коментира още директорът на ОДМВР - Бургас 

На извънреден брифинг преди минути окръжният прокурор на Бургас, Георги Чинев потвърди, че задържаният на 17 февруари е 39-годишен бургазлия,  работил в складовата база на фирмата точно когато е била спипана пратката - кокаина за милиони. След това мъжът, който е от ромски произход напуснал, съобщиха от "24 часа"

Задържаха мъж с над 2 кг кокаин в Бургас

Задържаха мъж с над 2 кг кокаин в Бургас

Задържаният е с повдигнато обвинение

"На този етап нито можем да отречем, нито да потвърдим, дали откритите над 2 кг кокаин е част от банановата пратка, но това е версия, по която се работи", каза прокурор Чинев.

Директорът на ОДМВР-Бургас, Старши Комисар Радослав Сотиров разкри че 39-годишният бургазлия е арестуван в понеделник при специализирана операция за противодействие на наркоразпространението в Бургас.

На задържания вече е повдигнато обвинение за държане, с цел разпространение на високо рисково наркотично вещество в големи размери, за което законът предвижда от 3 до 12 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Близо 76 кг кокаин открили в кашони с банани в Бургас

Близо 76 кг кокаин открили в кашони с банани в Бургас

Стойността на открития кокаин е над 5 000 000 лв.

В 15 ч. предстои Бургаският окръжен съд да гледа делото за мярката му за неотклонение. Какво става с хода на разследването по банановата пратка от миналото лято от прокуратурата не разкриха, но заявиха, че борбата с разпространението на наркотици е изведена като приоритет в работата и на полицията, и на прокуратурата.