През следващите 2-3 седмици новите случаи на коронавирус на ден ще достигнат до 4000-4500. Това прогнозира математикът Лъчезар Томов в ефира на bTV. "Много ясно се вижда, че разпространението на епидемията у нас първо е при децата, а след това при възрастните. Преди заразените деца се движеха в рамките на 2% при затворени училища и градини, скачаха на 4% при отваряне. Сега се движат до 10-11%. Заразяването при децата сега е много по-голямо, отколкото при предишните случаи", обясни той.

По думите му рекорди бележат възрастовите групи от 10 до 19 години, а ваксинацията избутва епидемията към децата.

Според него затварянето на училищата и обучението в онлайн среда дават положителен ефект. "Ако се действа локално, директорите ще са под натиск от родителите и няма да могат да вземат решения. Локалното действие има смисъл, когато има и други локални ограничения - изолиране и спиране на транспорта между отделните региони. Сега сме много закъснели, има много болни учители", посочи Томов.

анкета

Ще се ваксинирате ли с нарастването на случаите?

Виж резултати

Да, сега вече да 5.7%

Отдавна съм се ваксинирал 52.3%

Може и да побързам, но чакам есента 3.5%

За какво? Така или иначе ще ни затворят 7.9%

Само когато стане задължително 12.2%

Аз съм антиваксър 18.3%

Според него са необходими и законодателни промени, за да се ваксинират държавните служители. "На четвъртия, петия месец след излекуването, кабинетите на кардиолозите се задръстват от излекуваните пациенти. Мерките трябва да се комбинират с ваксинация. За всички, които получават заплата от държавата, ваксините трябва да са задължителни", посочи още математикът. По думите му тази болест ще наруши нашето икономическо развитие, защото говорим вече за намалена продуктивност, има и огромни разходи за здравеопазване. "Сега активните случаи не са толкова много, защото болестта прогресира много бързо - не се задържат толкова хора в болницата, бързо влизат и бързо излизат", отбеляза Томов. Според него в големите градове са най-големите рискове за заразяване с COVID-19 - София, Пловдив, Бургас са най-рисковите зони.