Председателят на групата общински съветници в Столичен общински съвет (СОС) Жельо Бойчев и зам.-председателят на комисията по образование и култура Бойко Маринков се срещнаха с бившата директорка на 9-та Френска езикова гимназия Пенка Малинска. Това съобщиха от пресцентъра на градския съвет на БСП.

На срещата Малинска информира общинските съветници за събитията във Френската гимназия за последната една година, както и за фактите, свързани със заповедта за преждевременното й пенсиониране от Районен Инспекторат по образование.

Общинските съветници от БСП смятат, че заповедта за пенсионирането на директорката е незаконосъобразна и нанася тежък морален удар върху безспорния авторитет на гимназията и на Пенка Малинска като дългогодишен директор. От БСП се съгласиха с факта, че този скандал влияе негативно върху учебния процес.

Те изразиха пълната си подкрепа на пенсионираната директорка и настояват министърът на образованието Даниел Вълчев да преразгледа издадената заповед за предсрочното й отстраняване.

Общинските съветници от БСП предлагат на своите колеги от другите политически групи в СОС да подкрепят инициативата за незабавна среща с министър Вълчев с цел нормализация на учебно-образователния процес във 9-та Френска езикова гимназия.

Припомняме, на 21 октомври директорката Малинска беше пенсионирана предсрочно, въпреки че няма навършени 60 години.

Пенка Малинска е била повикана от началника на Столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева, за да й бъде връчена заповедта, която тя отказала да подпише.
Преподавателите и учениците на елитната гимназия застанаха зад нея.

Според кмета на София Бойко Борисов начинът, по който Малинска е пенсионирана е скандален.