Доставката на машините за гласуването на 26 март не може да бъде гарантирана в поставения от ЦИК срок поради невъзможност на производителя да осигури някои от компонентите в нужните количества.

Това съобщиха от фирмата "Лирекс БГ" - единствения кандидат за изпълнение на поръчката за машинно гласуване на предсрочния парламентарен вот.

"По време на целия процес по кандидатстването компанията беше в пълна готовност да реализира всичко зависещо от нея, за да осигури изпълнението на пълния обем на проекта. Имаме готов, напълно работещ софтуер и експертен капацитет за комплектуване и въвеждане в експлоатация на целия необходим брой машини за гласуване.
Мащабът на такъв проект изисква партньорство с чуждестранни компании, включително производители на компоненти." - заявяват от компанията в съобщение до медиите.

Производителите обаче не могат да гарантират, че в определения срок до 10 март ще осигурят нужните количества от компонентите.

"Разполагаме с официален график за евентуални доставки на тези елементи от страна на производители. При наличието на всички необходими компоненти е необходимо време около една седмица, за сглобяване и настройка на машините.
В рамките на 3 седмици могат да бъдат произведени 8200 машини.
Останалите 4300 машини също могат да бъдат готови в срок, но това не е гарантирано. В случай, че някои от компонентите за тях не бъдат доставени навреме, комплектуването им може да се забави до един месец." - поясняват от "Лирекс БГ".

От компанията допълват, че към момента разполагат с готова машина, на която могат да направят демонстрация на целия процес по упражняване на изборен вот.

"Въпреки голямото ни желание, усилията на екипа и проведените многобройни разговори за намиране на вариант за по-ранна доставка от различни места, за съжаление такъв брой готови компоненти не е наличен и не могат да бъдат осигурени в нужния срок." - се казва още в изявлението.

От фирмата посочват също, че в 25-годишната си история тя е реализирала много проекти в държавния и частния сектор и че разполага с 500 сертификата по програми на партньори, световни платформи и стандарти.

В международен план е изпълнявала проекти в Босна и Херцеговина, Черна гора, Македония, САЩ, Китай, Саудитска Арабия, Сърбия. Има договор с Европол и е единствената българска компания спечелила търг с възложител НАТО, който се изпълнява и в момента.

Няма да има машинно гласуване на 26 март

Няма да има машинно гласуване на 26 март

Единственияг кандидат в обществената поръчка не отговаря на изискванията...