Проблемите на лобистката дейност са насочени предимно към изпълнителната власт, а законопроектът, който беше гледан днес в Комисията за държавната администрация, е насочен към местната и законодателната власт.

Това е мнението на депутата от ОДС и член на комисията Мартин Димитров, цитиран от БНР.

По време на заседанието на комисията Димитров даде конкретен пример защо ако законопроектът беше активен закон, нямаше да работи в случая със затварянето на безмитните магазини.

"Ако този законопроект беше действащ, доколко можеше да разкрие, че безмитните оператори са се опитали да влияят при взимането на решение от парламента," запита депутатът от ОДС.

„Би се стигнало до изнасяне на някаква информация, ако някой от безмитните оператори бъде съветник на някой от депутатите в парламента. Би се стигнало до някакво разкриване на информация, ако някой от депутати там излезе и каже: "Вижте, тука консултирам тези хора и аз работя с тях". И двете хипотезите ми се струват нереалистични," коментира още Мартин Димитров.

Народният представител от НДСВ Олимпи Кътев подкрепи законопроекта за второ четене. "Ние сме по-възрастни и си спомняме много добре кой, кога и как разреши безмитната търговия," коментира Кътев.

Според Мартин Димитров обаче проблемът е много по-сериозен.

"До момента в който тези големи договори, които сключва правителството, с "Газпром", за Белене, за Бургас-Александруполис, за магистрала "Тракия" не бъдат публични - оттам нататък не може да говорим за публичност за каквото й да е било, нито за публичност на лобизма, нито за публичност на държавата. Сега се прекратява договора с "Тракия" и никой не знае има ли санкции, кой ще ги плаща и в какъв размер са," обясни Олимпи Кътев.

Людмила Георгиева от Фондация "Открита кауза" също смята, че този законопроект няма да осветли лобизма, защото липсва много съществена информация в него.