Пожарът в Рила се разраства въпреки помощта на френските противопожарни самолети.

Огънят е обхванал 1500 дка, съобщи БНР. Засега няма пряка опасност за биосферните резервати Парангалица и Рилски манастир, но съседството им със стихията и евентуалната поява на силен вятър може да се окажат фатални.

Според френският координатор на френският летателен модул пожарът е сложен и едва ли може да се прогнозира с точност до дни кога може да бъде загасен.

Силно пресеченият терен, сухото време и приземното торфено горене са основните фактори, които снижават ефекта от самолетното гасене.

Главният комисар Николай Николов- директор на главна дирекция Пожарна безопасност към МВР смята, че дори и самолетите да свършат работата си, поне седмица след това екипи трябва обхождат терена и да гасят останалите тлеещи торфени огнища.

От министерството на извънредните ситуации съобщиха, че няма опасност за населените места в близост. До момента са направени 11 облитания. Подробна информация за резултатите от действията на противопожарните екипи ще има до вечерта.

Припомняме, в сряда( 06.09 ) към 16.37, часа там е установено горене в суха трева, торф, бор и клек в местността Аризманица - Марков камък, област Благоевград. Местността е силно пресечена.

По последна информация в гасенето на огнената стихия са ангажирани 260 души.

В последния момент стана ясно, че обещаните два самолета от Гърция за гасене на пожара няма да пристигнат.
В южната ни съседка също се е усложнила пожарната обстановка, което налага и оставането на самолетите.
Единият от френските специални самолети, които вече цял ден гасят огнената стихия се е повредил. Затова тази вечер от франция пристига трети самолет, който ще замени повредения.