Добре да започне работа върху промяна в законодателната уредба, която да регулира дейността на електронните медии в България.

Преди това обаче трябва да се уточни какво точно е "електронна медия", посочи председателят на Съвета за електронни медии в оставка Георги Лозанов. В студиото на БНТ той побърза да успокои, че не става въпрос за регулация на социалните мрежи.

Лозанов призна, че настоящият момент не е подходящ за такава законодателна инициатива, тъй като предстои избор на нови генерални директори на обществените медии - БНТ и БНР, както и президентски избори през есента. Т.е. дебатът за регулация на електронните медии може да започне след президентския вот.

"Не бива медиите при избори да занимават хората със себе си, а да изпълняват основните си функции", заяви Лозанов.

Лозанов коментира и идеята за обединение на БНТ и БНР като амбивалентна, тъй като може да даде както добър, така и отрицателен резултат.

Обединението на КРС и СЕМ също крие риск най-вече за СЕМ, защото КРС регулира много пазари. „За целта е необходимо голямо юридическо и експертно "майсторство", за да не последваме лошия пример на Унгария и Полша”, предупреди председателят в оставка.