"Не съм задържана заради Меглена Кунева, а бях отведена в полицията, защото се стигна до нарушаване на обществения ред при протеста срещу несправедливите фактури за електроенергия". Това заяви на брифинг пред зала "22-ри септември" инициаторът на протестните действия срещу ЧЕЗ в Благоевград Людмила Манова, цитирана от БГНЕС.

Припомняме, над 2000 души се включиха във втория протест срещу високите сметки за ток в Благоевград.

Пред центъра за обслужване на клиенти недоволни от сметките си за ток за месец декември символично запалиха фактурите си на стойност от 180 до 570 лева за изтеклия месец и се заканиха, че няма да платят. Сред запалените фактури имаше и такива на бизнесмени за суми над 8000 лева.

Манова се срещна с Георги Киряков, член на Контролния съвет на "Движение България на гражданите" и д-р Венцислав Даскалов, общински председател за Благоевград.

Георги Киряков коментира, че протестът на гражданите в Благоевград е бил напълно справедлив и "Движение България на гражданите" подкрепя техните искания. По думите на Киряков, организаторите на срещата с председателя на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева са били изненадани от факта, че полицията е блокирала достъпа до зала "22-ри септември", поради което гражданите не са могли да влязат. Това е наложило промяната на датата на срещата. Георги Киряков потвърди, че по време на протеста Меглена Кунева не е била в залата.

Д-р Даскалов заяви, че местната структура на движението е готова да си сътрудничи с организаторите на протеста и да подкрепи исканията им за проверка на фактурите за електроенергия. Киряков и д-р Даскалов припомниха, че именно Меглена Кунева, като еврокомисар за защита на потребителите, още преди 2009 година е настоявала за въвеждане на единна фактура за ток, в рамките на целия Европейски съюз, с ясни правила и справедливо отчитане на потребената енергия.

Людмила Манова прие отправената от Меглена Кунева покана за среща в близките дни, на която да бъдат обсъдени възможностите за реален контрол върху монополистите от страна на гражданите. На брифинга стана ясно още, че Кунева ще посети Благоевград в следващите дни.