Трябва да постигнем съгласие за следващата Многогодишна финансова рамка, защото нашите икономики и граждани се нуждаят от мерки сега, а не догодина или след месец.

За това настоя вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева след среща с немския си колега Хайко Маас.

По думите й трябва да се предприемат мерки за възстановяването на икономиката и общия пазар на Европейския съюз. Нашите икономики - българската и немската са много свързани. 2019 г. била рекордна между търговия обмен между България и Германия, доволна е Захариева.

Тя увери, че немските граждани са добре дошли в България. Другите теми, на които разговаряли двамата външни министри, са интеграцията на Западните Балкани, общата миграционна политика , Зелената сделка и бъдещето на Европа.

Борисов разчита Германия да приключи преговорите по Многогодишната финансова рамка

Борисов разчита Германия да приключи преговорите по Многогодишната финансова рамка

За да може новите програми да стартират без забавяне

От своя страна немският външен министър Хайко Маас коментира, че имат нужда от подкрепа за решаването на много въпроси. България взе много навременни мерки за кризата с коронавируса, похвали страната ни той.

Ние видяхме колко е лесно да затворим границите си и после колко е трудно да ги отворим отново, отчете Маас. Германският външен министър се надява заради добрите мерки в България много негови съграждани да прекарат почивката си у нас.

Мерките за кризата срещу коронавируса трябва да продължат, за да не се влошат нещата в Европа, настоя Маас.

По думите му пандемията показала слабостите на Европа. Много ясно се видя колко сме зависими един от друг, каза още немският външен министър.