Международният ден на лешояда ще бъде отбелязан за пореден път в град Маджарово.

Разнообразна програма е подготвена за 3 и 4 септември (събота и неделя) в Природозащитен център "Източни Родопи".

Събитието се организира от Фондация "По-диви Родопи" в парньорство с "Българско дружество за защита на птиците" и в сътрудничество с Община Маджарово.

Сред включените дейности са театрална работилница, творчески ателиета, презентации, пешеходна разходка за наблюдение на птици, изложба и много други занимания за малки и големи.

В събота младежката част от програмата ще започне с приложно ателие за лешоядови маски и декор, които ще се използват за реквизит в следващата театрална работилница. Театралното представление "Лешоядката Пачелия" е своеобразно продължение на миналогодишната пиеса, създадена с активното участие на деца.

Тази година на фокус ще бъдат и други атрактивни видове, като зубърът, който децата ще претворят в 3D модел и еленът лопатар, който ще стане част от сцената на жива картина. Ще бъдат използвани предимно рециклирани материали.

По-големите гости на събитието ще имат възможност да се включат и в лекцията "Снимане на птици - съвети и трикове", която ще представи фотографът Сергей Панайотов, който се занимава с фотография на птици от 1996 г.

Ще има и разходка с водач - биолог, любител на хищни птици, приключения и занимания с деца. По време на обиколката в района може да се видят лешояди - белоглав и египетски, както и мишелов, ястреби, соколи, пойни птици, които обикновено се наблюдават по скалите и храстите наоколо, така и чапли и корморани над реката.

И през двата дни ще бъде на разположение на гостите пътуващата изложба с карикатури на тема "Икономия на средствата" на Музей "Дом на хумора и сатирата" в Габрово.

Международният ден на лешоядите се отбелязва всяка година първата събота на септември. Денят насочва вниманието към величествените птици, към ползите от тяхната роля в природата и към заплахите, които ги изправят на ръба на оцеляването. Повишаването на информираността и ангажираността на широката общественост e ключова стъпка към тяхното опазване.

Пълна програма

3 септември 2022 (събота)

10.00-10.30 Откриване

11.00-12.00 Фотография на птици: Съвети и трикове

14:00 - 15:00 Приложно ателие за лешоядови маски и декор

15:10 - 16:00 Театрална работилница "Лешоядката Пачелия"

19.00-20.00 Пешеходна разходка по Арда с професионален водач и наблюдение на птици

04 септември 2022 (неделя)

10.00-13.00 Детски тематични работилници с Ателие "НВ"