България планира да внася работници от чужбина с умения за изграждане на петролопроводите в страната и АЕЦ „Белене", поради липса на квалифицирани кадри.
Това пише „Ройтерс", цитирана от БНР. Агенцията се позовава на думи на министър Емилия Масларова.

Говорим за десетки хиляди хора главно за строителството, енергетиката и туризма, заявява Масларова.

Агенцията отбелязва, че България е започнала вече да приема малък брой работници, заети главно в строителството на пътища, хотели и големи търговски центрове. Работниците са предимно от Турция и Македония.

И без това внасяме хора, но сега големите инфраструктурни проекти идват с заедно големи инвестиции, което може да ни накара да ускорим процеса, заявява Масларова.

По думите й възможностите за наемане на работници от безработните в страната се изчерпват бързо и тези, които остават са без образование и без умения.

Работници ще се търсят предимно от съседните страни, които не са членки на ЕС. Също така България ще търси работници и сред някои азиатски страни.
Данните показват украинци, молдовци, сърби, македонци и турци вече се интересуват от това да си намерят работа у нас. По думите на Масларова работна ръка може да се наеме и от Виетнам, Индия и Египет.