Макет, който пресъздава последиците от пожар в жилище, разположиха огнеборците в метростанция "Сердика" в столицата, съобщиха от МВР.

Инициативата е по идея на главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване"- МВР и цели превенция на пожарните инциденти. Подобен макет вече е разположен на Централна гара.

По аудио-видео система, монтирана на "Метрополитен" ще се излъчва спот, който ще напомня правилата за безопасно използване на отоплителни уреди и ще съветва гражданите как да действат при избухнал в дома им пожар.  

Само за месец януари 2009г. при битови пожари са загинали 26 души и са пострадали 51, а за последните три години през зимния отоплителен период са загинали 250 човека, допълват от МВР.

Причините за големия брой инциденти е неправилната употреба на отоплителни уреди пренебрегването на основни правила за пожарна безопасност при съхранението и складирането на горими материали, посочват от вътрешното министерство.

От там посочват и липсата на обща пожарна култура за действия при възникване на инцидент в дома, посочват специалистите.