Кандидатурата на Ивайло Калфин за президентските избори изобщо не е на дневен ред. Това обяви самият вицепремиер и социален министър в ефира на bTV.

Калфин уточни, че вече все по-малки изглеждат шансовете за най-добрия възможен сценарий – обединена лява кандидатура. По думите му БСП не проявявала никакъв интерес към взаимодействие с АБВ за предстоящия президентски вот, червеният лидер бил замразил комуникацията.

Аз съм все по-голям песимист, но още храня надежда, сподели Калфин. Той не даде отговори дали водачът на АБВ Георги Първанов обмисля да се кандидатира за трети мандат. Той е компетентна фигура, но питайте него, отклони социалният министър.

Запитан за овакантяването на поста на негов колега – министърът в оставка Тодор Танев, Калфин отрече да смята, че последните скандали в МОН с учебните програми са причината премиерът да поиска Танев да сдаде министерското кресло.

Премиерът е имал своите мотиви, Танев ще е полезен с познанията си като негов съветник, убеден е вицепремиерът. Надали последните публични скандали са повод, те се появиха в рамките на обществено обсъждане. Тогава е нормално, има време да се изчистят причините за недоволството, смята социалният министър.

Той припомни, че в просветното ведомство имало и предишни скандали и вероятно натрупвания на такива са довели до поисканата оставка.

Социалният министър отстоя твърдо и позицията на АБВ, че отказът на страната ни до момента да направи своя номинация за генерален секретар на ООН е лошо решение за външната ни политика.

Вече има десетина кандидати за този пост само от региона и вече всеки прави активно кампанията си – не мога да разбера решението да не дадем ход на българска кандидатура, възмутен е Калфин. Припомняме, че от българска страна се спрягат основно две дамски имена – на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева.

Един такъв пост изисква много усилия и отдаденост от страна на държавата, смята Калфин. За него това, че едва ли не имаме две кандидатки неофициално, сваля шансовете на Бокова всеки ден.  За АБВ това не е малък проблем – от партията са убедени, че през последната година всичко около България се е променило, започнали са нови кризи, а външната ни политика остава непроменена и това е сериозно.

Социалният министър се обърна и към собствения си ресор, където предстоят сериозни промени в методиката за отпускане на инвалидни пенсии.

Процентът инвалиди у нас не е по-голям от средното, но проблемът е рязкото му увеличаване в последните години, отчита министърът.

Работодателите не обичат да наемат хора със заболявания като цяло. Има нужда и от обществено разбиране. Когато човек с увреждания работи на подходящо за него място, това не трябва да е проблем за никого, смята Калфин.