Държавният департамент на САЩ преустанови практиката на уведомяването на спечелилите от лотарията „Зелена карта" чрез писма и никога не е използвал имейли за тази цел. Това припомнят от посолството на САЩ в София.

От там предупреждават българските граждани да не отговарят на писма или имейли, които съобщават, че получателят е спечелил от Програмата за разнообразяване на имигрантския поток - позната като лотария „Зелена карта", дори да се твърди, че тези съобщения са изпратени от Бюрото по консулски въпроси.

Всеки получател на писмо или имейл, в който се споменава лотарията „Зелена карта", може да е сигурен, че съобщението е подвеждащо и измамно, изтъкват от посолството на САЩ у нас. От там напомнят на възможните печеливши и че уведомяването никога не се извършва по телефона.

Участниците в лотарията „Зелена карта" DV-2012 няма да получат уведомителни писма. Те могат да проверят дали са спечелили, като посетят интернет страницата  http://www.dvlottery.state.gov/ в периода 1 май 2011 до 30 юни 2012 г.

Участниците в лотарията „Зелена карта" DV-2011, които са изпратили своя електронен формуляр от 2 октомври 2009 г. до 30 ноември 2009 г. и са били изтеглени на случаен принцип, вече са уведомени от Консулския център в Кентъки, който е част от Държавния департамент. Участниците могат да проверят статута на своите формуляри, като посетят следната интернет страница: http://www.dvlottery.state.gov - от 1 юли 2010 г. до 30 юни 2011 г.

От посолството съобщават още, че не се извършва плащане към трета страна в процеса по кандидатстване за виза от лотарията „Зелена карта". Единственото плащане е самата такса за виза, което става в посолството на САЩ. Не съществуват никакви други такси до момента на кандидатстване за виза.

Всеки, който смята, че е жертва на измама, може да изпрати имейл на следната електронна поща: iv_sofia@state.gov.