Мая Манолова поиска служебните министри на земеделието Христо Бозуков и на здравеопазването Стойчо Кацаров да проверят фермата за норки на фирма "Градус", за която беше подаден сигнал до Комисията по ревизията в последното й заседание.

В България има една ферма за норки със 129 000 животни в нея. Тя е в нарушение на правилата, тъй като в съответните нормативни актове не е посочено да е позволено отглеждането на американски норки. Миналата година, благодарение на неправителствените организации, беше установено загробването на хиляди норки, не по установения ред, а в изоставена мина в старозагорско, посочи Манолова пред двамата министри.

Една ферма за норки у нас - пореден протест иска да я затваря

Една ферма за норки у нас - пореден протест иска да я затваря

Сред протестиращите - Мая Маналова, Арман Бабикян, Борислав Сандов

Комисията по ревизия е изпратила до министерствата сигнала на земеделските производители Светослав Илчовски и Павел Стоименов за рекет и "чадър" от властта от страна на собственика на фермата за норки. Настоявам тези сигнали да бъдат проверени от вас, обърна се тя към служебния министър на земеделието и добави да се провери и фермата за норки и при доказана незаконност, да бъде затворена. Пред служебния здравен министър тя припомни, че втората група за ваксиниране в България са работещите във ферми за норки.

Тя подчерта, че според данни на ООН за 2018 г. износът на България на ценни кожи от норки е на стойност 11,3 млн. долара, а фирмата е декларирала приход от 3000 лева. Тоест, държавата нищо не печели от отглеждането на американски норки. Гражданите, които живеят в близост до фермата се оплакват от миризмите, както и от това, че норките убиват животните им, бягат от фермата и се размножават неконтролирано, като нарушават биоравновесието, защото не са местен вид, обобщи сигналите Манолова.