Между 30 и 40 граждани и екоактивисти се събраха на протест днес пред Министерски съвет и то по време на встъпването в длъжност на втория служебен кабинет на Румен Радев, с премиер Стефан Янев.

Гражданите настояват за затваряне на единствената у нас ферма за норки и прекратяване на тази дейност. Фермата се намира край Стара Загора, а собствеността й е свързана с месопроизводителя Иван Ангелов - действащо лице в скандалите, разразили се миналата седмица в парламентарната комисия по проверка на предишната власт, ръководена от Мая Манолова.

Лидерът на "Изправи се.БГ" и вече бивш депутат присъства на протеста. Според нея "просто трябва да бъде направена проверка, тъй като фирмата, собственик на фермата за норки, се ползва от политически протекции" и фермата трябва да бъде затворена.

Сред протестиращите бяха и Арман Бабикян от "Отровното трио", както и Борислав Сандов, ДБ.

Протестиращите внесоха подписка в Министерски съвет и заявиха, че очакват от новото служебно правителство да спре дейността на фермата за норки.

Организатори на акцията са Национална гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България и Сдружение "Кампании и активизъм за животните в индустрията". Протест е обявен този следобед и във Варна.