Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. В нея Манолова настоява да се действа в посока пресичане на езика на омразата срещу деца със специални образователни потребности. Тя иска и да се прекратят практиките тези деца да бъдат представяни по дискриминационен начин.

18% от шестокласниците признават за трудности с българския език

18% от шестокласниците признават за трудности с българския език

А 45% са готови да избягат от час при първа възможност

Мая Манолова е афектирана силно от дискриминационно отношение на варненската учителка Христина Шиндова, която определи децата със специални образователни потребности като "зверски опасни".

Общественият защитник е категорична, че такива изказвания са недопустими и несъвместими с ценностите на демократичното общество. 

"Подобни мнения, с които се етикетират децата със специални образователни потребности и се оспорва правото им на образование, са изключително опасни и обезпокоителни, още повече изказани от учител и подкрепени от други", пише в препоръката си Манолова.

За нея този проблем трябва да се разглежда приоритетно в контекста на правото на децата на приобщаващо образование. 

Омбудсманът държи на "цветно" образование

Омбудсманът държи на "цветно" образование

Манолова иска от образователния министър да спре черно-белите учебници

По думите на омбудсмана институциите трябва да създадат "подходяща и дружелюбна образователна среда", която да показва, че развива техните таланти и личности качества.

"Приобщаващото образование е кауза, за която трябва да работим всички, институции, граждански сектор, родители, учители, цялото ни общество", пише още в препоръката на омбудсмана.