В препоръка до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, омбудсманът Мая Манолова настоява да се измени заповедта от 18 август 2017 г., за да се отмени издаването на черно-бели учебници и респективно да се спре разпространението им.

През предстоящата учебна година учениците от II и VI клас ще получат нови безплатни учебници, но децата от VIII клас ще са с нови помагала, за които ще трябва да плащат. Това е причината, поради която издателство предлага два варианта - цветни, по-скъпи и черно-бели - по-евтини.

Манолова е възмутена от тази практика. "Това решение е скандално и дискриминиращо, защото по косвен път разделя децата на България, насаждайки дискриминация, поощрявайки социалното разделение между тях", посочва в становището си до образователния министър Май Манолова.

МОН си изми маркетингово ръцете за черно-белите учебници

МОН си изми маркетингово ръцете за черно-белите учебници

Черно-белите учебници били просто вариант при някои предмети

"Смятам, че ролята на държавата е да полага усилия в заличаването на пропастта между бедни и богати, да стимулира "цветното" мислене, изграждайки достойни, ерудирани и образовани млади хора", изтъква омбудсманът в препоръката си.

Тя е категорична, че издадената заповед не показва с нищо, че основният приоритет на правителството е образованието.

Манолова смята за неприемливо "черно-бялото" мислене точно в образователната сристема.

Според нея това е в конфликт с идеята за равен достъп до образование на всички деца в България.

Общественият защитник смята, че държавата трябва да се погрижи за правото на децата на образование, чрез мерки, които да не задълбочават така или иначе вече съществуващи неравенства.

"Важна задача на образованието е да научи децата да живеят заедно, да планират общо бъдеще и да управляват конфликти", посочва омбудсманът.