Лидерът на ИБГНИ Мая Манолова изрази недоволство от парламентарната трибуна на Народното събрание защо за поредна седмица мнозинството в парламента и ГЕРБ, подкрепени от ИТН и ДПС, вадят Йорданка Фандъкова от дневния ред. Тя не разбира защо в първоначалния вариант на програма фигурирало изслушването на кмета на София, председателя на СОС Елен Герджиков и шефът на "Топлофикация" Александър Александров, а след това се иска отмяната на това.

Манолова поиска все пак те да бъдат изслушани предвид факта, че "Топлофикация София" ще работи незаконно от 1 октомври и ще събира пари с близо 20% по-високо парно. Всички тези въпроси не ви интересуват, уважаеми колеги, обърна се Манолова към депутатите от ГЕРБ. Сега ще видим по гласуването кой се интересува от сметките, от качеството на въздуха и от Топлофикация. Не е нормално принципалът на Столична община да дезертира и да бяга от отговор пред столичани, според Манолова, която пита какво се случва с "Топлофикация" и какви са действията на Столична община.

Спрете да я криете. Трябва да дойде тук и да отговори на въпроси пред целия български народ, настоя Мая Манолова.

В крайна сметка желанието на Манолова бе уважено и кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на СОС Елен Герджиков и председателят на "Топлофикация" Александър Александров ще бъдат изслушани от парламентарната трибуна.

Манолова вика Фандъкова в НС да каже остават ли без топло 1 млн. софиянци

Манолова вика Фандъкова в НС да каже остават ли без топло 1 млн. софиянци

Дали Фандъкова и ГЕРБ залагат освен икономическа и политическа мина

Не за първи път Манолова вика Йорданка Фандъкова в НС. Това се случи още преди седмица. А причината затова бе, че 450 хиляди домакинства или около 1 милион жители на столицата бяха заплашени да останат без парно и топла вода.

Това се случи, след като стана ясно, че сметките на "Топлофикация София" могат да бъдат запорирани, ако дружеството не изплати до седмица част от дълга си към "Булгаргаз" от близо 100 милиона лева.

И през 2019 година "Булгаргаз" отново се обърна към съда. След като топлофикационното дружество погаси част от задълженията си обаче, искът беше оттеглен.