Европа има своите трудности, но е силна, когато е обединена и когато наблегне на своите силни страни. Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел пред bTV.

Тя заяви, че смята за чест да ръководи ресора "Иновации и младеж", където Европа е лидер. Европа е само 7% от световното население, но 20% от научните иновации и изследвания са тук, подчерта тя.

Габриел определи заложения за своя ресор бюджет като амбициозен. По нейни думи програмата "Хоризонт Европа" е с бюджет 100 млрд. евро, като през следващите месеци важен приоритет за българският еврокомисар ще е да защити този бюджет, тъй като целта на страната ни е да инвестира в пробивни технологии и да се бори срещу изтичането на мозъци.

Първият суперкомпютър на Балканите заработва у нас до 2020 г.

Първият суперкомпютър на Балканите заработва у нас до 2020 г.

България ще бъде сред първите 3 страни със суперкомпютри

Относно т. нар. суперкомпютър Габриел заяви, че вече е сключено споразумението и страната ни е навлязла в оперативна фаза в края на ноември. Тя очаква, че до края на 2020 г. тези компютри трябва да започнат да работят.

"Суперкомпютърът е възможност за конкретни ползи за хората - климатични условия, сигурността по пътищата и т.н. Това за нас се превръща в силен аргумент за привличане на инвестиции. Иска ми се България да се превърне в регионален иновационен хъб", заяви тя.

Еврокомисарят уточни, че финансирането е както европейско, така и национално. За нея било важно, че суперкомпютърът е европейски, тъй като това означавало, че инвеститорите от останалите части на Европа ще имат свободен достъп до него, да правят симулации и много по-бързо да предлагат решения.

Относно Програмата "Еразъм" Габриел посочи, че има предложение на ЕК за двойно увеличение на бюджета от 30 млрд. евро, а ЕП дори иска тройно увеличение. Не парите обаче били важни, в какво ще бъдат инвестирани по думи на еврокомисарят.

България се превръща в европейски център със суперкомпютри

България се превръща в европейски център със суперкомпютри

България, Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания са осемте държави

Запитана дали българската младеж ще може да се възползва от тези милиони, Габриел поясни, че близо 60 000 българи са се възползвали от програмата "Еразъм". С новото увеличение се очаква, че броят на хората, които ще могат да се възползват от нея, ще нарасне от 4 на 12 млн.

Тя припомни и че навършилите 18 години могат да пътуват безплатно из цяла Европа с програмата "Discovery you".

Габриел заяви, че й се иска България и страните от Източна Европа да са по-активни по отношение на програмите, тъй като към момента едва 5,6% от бюджета на "Хоризонт 2020" се усвоява от 13-те държави членки, присъединили се след 2004 г.

По нейни думи България и Словакия са сред страните, които в последните години отбелязват бърз растеж по отношение на иновациите, но на общия фон това било крайно недостатъчно.