България е сред осем държави, в които ще бъдат разположени центровете за европейски суперкомпютри на световно равнище.

Това съобщи еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел на заседанието на Съвета на министрите по телекомуникации в Люксембург, съобщава Нова телевизия, като се позовава на представителството на ЕК в България.

България, Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания са осемте държави.

Мария Габриел определи днешния ден като исторически за Европа. По думите й инвестициите са в размер на 840 милиона евро.

"Суперкомпютрите са в основата на европейското технологично лидерство и могат да направят успешно конкурирането със САЩ и Китай. Днес България прави решителна крачка напред като страна с потенциал за регионален лидер в областта на суперкомпютрите", заяви Габриел и благодари на българския премиер Бойко Борисов.

Еврокомисарят по цифровата икономика и общество обясни, че тези суперкомпютри ще подкрепят изследователите, промишлеността и предприятията в Европа при създаването на нови приложения в широк кръг от области - от разработването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на климата.

"Убедена съм, че новите центрове ще повишат конкурентоспособността на Европа. Но още по-важното е, че суперкомпютрите ще носят реални и измерими ползи за хората. Те ще играят важна роля в области като персонализираната медицина, създаването на лекарства, нови продукти и материали, биоинженерството, енергетиката и прогнозирането на времето", сподели още тя.

Премиерът Борисов използва профила си във "Фейсбук", за да потвърди новината.

"Доволен съм от решението на European Commission да вложи 840 милиона евро в тази изключителна важна сфера и съм сигурен, че новите центрове ще помогнат за засилване на конкурентоспособността на ЕС. Поздравявам eврокомисар Mariya Gabriel, която положи много усилия, това да се случи", написа той.

Говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн съобщи, цитиран от БНР, че от следващата година в София ще започне работа Центърът за свръхбързи изчисления.

Останалите центрове са в Барселона, Болоня, Каяни (Финландия), Миню (Португалия), Острава (Чехия), Бисен (Люксембург) и Марибор (Словения).