Има по-голяма възможност за намаляване на цената на топлоенергията. Това заяви депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров в сутрешния блок на БНТ.

Припомняме, преди около две седмици „Булгаргаз” предложи с 23 % по-евтин газ от 1 април, а преди няколко дни Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предложи от април парното и топлата вода да поевтинеят.

„Булгаргаз” предлага с 23 % по-евтин газ от 1 април

„Булгаргаз” предлага с 23 % по-евтин газ от 1 април

Предлага КЕВР да утвърди цената

Намалението щяло да бъде различно за отделните топлофикационни дружества. За София и Пловдив – двете най-големи топлофикации, поевтиняването щяло да бъде почти символично. Само с 3 % ще бъде поевтиняването в столицата.

В Пловдив топлата вода и парното ще се продават с около 50 стотинки за мегаватчас по-малко.

Най-силно падането на цените на парното и топлата вода щяло да се усети в Плевен. Топлоенергията там и сега е най-евтина, а след намалението мегаватчас топлоенергия ще се продава с 15 лева по-малко. Цената ще бъде 36 лева без ДДС.

Резервът за намаляване цената на топлоенергията е много по-голям, от това което предварително беше обявено. Но този разговор трябва да се води на базата на конкретни изчисления, изтъкна Димитров.

По думите му основната цел е справяне с дефицита на НЕК, припомняйки, че преди около 6 месеца е бил 600-800 милиона лева.

В началото на тази година, не бих казал, че е решен проблемът на този етап, януари месец НЕК излезе на около 30 милиона лева печалба, което  все още не означава, че е решен проблемът със старите дългове. Имайте предвид, че всяко грешно решение насам може да наруши този баланс. Не бива всичко това да ни успокоява, добави той.

Мартин Димитров смята, че е правилно да се вземе кредит около 650 милиона лева, тъй като ще помогне за предоговаряне на цените с двете така наречени американски централи.

Ако това ще намали разхода за тях със 100 милиона лева на година, по-добре да вземеш кредит, да се разплатиш, но да намалиш цената. Като стратегия е добра стъпка, убеден той.

Според него намалението на цената на газа е въпрос на конюнктура. Тя е пряко свързана с цената на петрола. В момента цената на петрола спада заради благоприятна международна конюнктура, добави той.

По думите му България трябва да разработи своите алтернативи за доставяне на газ, тъй като страната ни остава единствената страна членка на ЕС, която оставя зависима от един газов източник, един доставчик. Трябва да разработим своите интерконектори с Гърция и Румъния, каза още той.  

Цената на една услуга не включва само ресурса или газа, цената на парното е многокомпетентена. Но какво ще бъде намалението на цената на парното ние не знаем, нека видим решението на регулатора, продължи още реформаторът.

От своя страна Жельо Бойчев от БСП подчерта, че през последното тримесечие за 2015 г. тогава цената на природния газ намаля с 14,23%.

Първоначалният доклад на КЕВР предвижда намаляване на цената на топлинната енергия с 7,5%, но в крайна сметка последното решение е да бъде намалена с 4,2% и така КЕВР остави един буфер, поясни той.

Според него няма как потребителят да остане доволен от това, което вижда в момента. Защото КЕВР в доклада, който предлага за обсъждане, казва, че ще вземе един по-консервативен подход и ще намали цената на природния газ за сектор „Топлоенергетика” не с 23%, а с 15,4%.  

Смущаваме, че не виждаме обществено обсъждане. Има редица въпроси, искам да видя една по-активна работа и активна регулация на КЕВР за по-ефективна топлофикация, изтъкна още той.

Бойчев поиска по-ефективна роля на КЕВР.

Реалните данните показват, че за миналата година цената на природния газ спадна кумулативно с 31%, цената на топлинната енергия спадна малко с 16%. Това е в рамките на миналата година. Струва ми се, че тази ножица с предложението на регулатора ще се отвори повече, защо цената на парното в София трябва да бъде намалена само с 3% при очевидното падaне цената на газа, предупреди той.

Мартин Димитров коментира още, че трябва да се разрешат проблемите със санирането на сгради, както и с кражбите на парно.

Той подкрепя варианта за отказване от парно, но да не се прехвърлят разходите на съседите.