Вътрешният министър Цветан Цветанов не е доволен от резултатите, постигнати във ведомството за единия месец, откакто той го ръководи.

Министърът дава 20 дни кредит на доверие на регионалните директори да подобрят работата си и да постигнат по-добри резултати. Това заяви самият той след продължилото няколко часа национално съвещание с регионалните директори и оперативните звена в МВР.

Не мога да допусна МВР да бъде регистратор, а не да предотвратява организираната престъпност, заяви Цветанов.

По повод евентуално повишение на заплатите на полицаите Цветанов заяви: „Няма да има стимулиране за симулиране на работа, а мързеливите полицаи ще бъдат санкционирани с изгонване от системата на МВР".

До 15 дни той ще се срещне с регионалните директори, за да обсъдят как ще се предотврати битовата престъпност и кварталната престъпност.
Той бе категоричен: „По-голямата част от работата трябва да я свършат кварталните (инспектори, б.р.)".

Трябва според министъра да се подобри координацията и комуникацията между кварталните инспектори и полицаите.

Най-недоволен Цветанов е от шефа на полицията в Кърджали. Министърът е разпоредил проверка на поръчка на проект по САПАРД за 77 млн. лв., за която шефът на полицията в Кърджали днес е обяснил, че няма резултат, тъй като не получил информация.
Това е недопустимо, заяви още Цветанов.

Днес са обсъдени и законодателните промени, регламентиращи работата на ДАНС и МВР и връщане на ГДБОП в силовата структура.

Обсъдени са и законодателни промени за разпечатките от мобилните телефони. „От 417 заявени искания 411 има неотговорени", посочи министърът.
Цветанов допълни, че има 48 дни забавяне в отговорите на заявките за разпечатки.

Освен това стана ясно, че ще се разработва национална стратегия за сигурност и обществен ред. „Сигурността и общественият ред не е сектор, който трябва да бъде променян при всяка смяна на властта", категоричен беше Цветанов.

Той се обяви за повече публично присъствие на полицаите в кварталите и обясни, че няма да се увеличава щатът.

Освен това той е разпоредил полицаите да следят за всичко, което се прави в изпълнителната и местната власт по отношение на обществените поръчки.

Регионалните директори трябва да наблегнат на ДДС-измамите и икономическите престъпления.