Машините за електронно гласуване трябва да бъдат доставени в България най-късно до 10 март 2017 г., съобщи БГНЕС.

Инсталирането на софтуера трябва да стане до 18 март, а самите устройства трябва да бъдат доставени в избирателните секции до 25 март.

Едно от изискваният е машините да са лесни за употреба и да се ориентират дори хората, които нямат специални компютърни умения.

ЦИК дава най-много 15 млн. за машинното гласуване
Обновена

ЦИК дава най-много 15 млн. за машинното гласуване

Пусна обществена поръчка за 12 500 машини

Машините също така трябва да осигуряват възможност за хора с двигателни или зрителни увреждания безпроблемно да подадат своя глас. Това става ясно от документацията на обществената поръчка за осигуряване на устройства за машинно гласуване.

Тя беше публикувана от Централната избирателна комисия едва днес преди обед, при условие, че това трябваше да стане до края на работния ден на 13 февруари, понеделник.

В 21.49 ч. в петък вечер ЦИК публикува решение №4276-НС, с което на Николай Желязков, главен юрисконсулт в Дирекция "Администрация" при ЦИК, се възлага да "публикува документи за участие на интернет страницата на ЦИК в профила на купувача; да изпрати до регистъра на Агенцията по обществени поръчки необходимите документи по възлагането на обществената поръчка; да осъществява дейностите, свързани с провеждането на обществената поръчка, включително и да приема документи за участие."

Авторско право може да спре проверката на машините за гласуване

Авторско право може да спре проверката на машините за гласуване

Има начин софтуерът да отчита фалшив вот

В края на работния ден в понеделник на страницата на ЦИК имаше информация за стартирането на процедурата, считано от 11 февруари 2017 г., но самата документация към "състезателната процедура с договаряне" липсваше.

Не беше изпратена информация и към регистъра на АОП. С късното си петъчно решение, ЦИК обяви, че прогнозната стойност на поръчката е в размер на 12,5 млн., без ДДС, а максималната стойност на поръчката не трябва да надхвърля 15 млн. лв., без ДДС.

Интерес към обществената поръчка за машинно гласуване очаква ЦИК

Интерес към обществената поръчка за машинно гласуване очаква ЦИК

До края на деня обявява решението си