Високият икономически растеж, високите равнища на заетост и социалната кохезия са немислими без равнопоставеното участие на жените във всички сфери на обществения живот". Това е отбелязал министър Емилия Масларова по време на неформалната среща на министрите по въпросите на равнопоставеността на половете, която се провежда в Лисабон, Португалия.

Министър Масларова уточни, че през 2006 г. заетите жени на възраст 15-64 години в страната са с 12 % повече в сравнение с 2002 г. За същия период коефициентът на заетост при жените (15-64 г.) нараства със 7,1 процентни пункта, като за 2006 г. неговата стойност е 54,6%. В момента коефициентът на заетост на жените е 57,7%, каза Емилия Масларова.

Министър Масларова представи пред участниците в срещата политиките и програмите на българското правителство за връщане и задържане на жените на пазара на труда и за тяхното професионално израстване.

Темите, дискутирани по време на срещата са интегриран подход по равнопоставеността между мъжете и жените в рамките на Лисабонската стратегия, заетост на жените и предприемачеството, съвместяване на професионалния, личния и семейния живот на жените и мъжете.