"Отражението върху децата на достъпните за тях риалити формати" обсъдиха членове на Съвета за електронни медии (СЕМ), неправителствени организации за децата, психолози, педагози, представители на Държавна агенция за закрила на детето. СЕМ представи позиция: "Медиите не просто отразяват действителността, а налагат поведенчески модели, които децата следват. Децата ни са на първите места по брой детски самоубийства, употреба на наркотици, жертви на педофилия, липса на извънкласна заетост."

Относно становище на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) по темата от СЕМ са категорични, че "не смятат да се превръщат в цензура на съдържание".

Ана Данова, изпълнителен директор на АБРО, взе думата и обясни, че смята, че се спазват правилата и, ако това не се случва - има спиране на реклама според етичните закони. "Трябва да се работи в законова рамка", категорична е тя и поиска да се цитира откъде идват данните за "самоубийствата сред българските деца". Данова цитира изследване, според което децата използват "с превес" - "Тик-ток", "Снапчат", "Ютуб" и поиска да се проучи къде и какво потребяват и какъв риск има за тях. "Традиционните медии са свръхрегулирани, но в дигиталния свят няма изискване или тук-там някакви регулации от тази година", посочи Ана Данова.

Българските деца на второ място по използване на интернет

Българските деца на второ място по използване на интернет

Данните сочат още, че децата са уязвими - нямат преценка за риска

Мария Брезничка от Национална мрежа за децата обяви, че 61% от децата гледат различни формати по телевизията - не новини, но гледат риалити, реклами, сериали. Тя поиска три неща - да не се показват забранени реклами във време, достъпно за деца, да не се показва насилие над деца и да не се създава съдържание с участието на деца. Брезничка даде за пример предаването "Смени жената", за което от АБРО са сигнализирали - без резултат.

Цветослава Гълъбова, психиатър, работещ в "Курило", анализира, че при нея най-често се виждат "късните грешки във възпитанието на децата". За нея основните "бомби се залагат в семейството". "Трябва да има контрол какво правят децата - какво гледат по телевизията, какво гледат в интернет, какво се е случило в училище, но медиите също трябва да допускат до екран смислени неща", смята тя.

Специалистът потвърди, че статистиката на СЕМ е реална и точна и тенденциите за децата са тревожни. За 10 г. има увеличаване в пъти на броя на психозите след употреба на наркотици, има толерантност към употребата на наркотици и пиене от страна на малки деца, което оказва пагубно влияние върху психиката им, до психози води и виртуалният свят.

След онлайн учене преподавателите наблюдават снижена мотивация при децата

След онлайн учене преподавателите наблюдават снижена мотивация при децата

Има загубени рефлекси, обясни Мариана Банчева

Тя е писала до СЕМ за предаването "Ергенът", обърна внимание и за деца, които рано са се докоснали до славата - и подчерта, че "се знае какво се е случило с тях". Тя е против "известните да си водят децата в студиата". "Риалити форматът децата го виждат като реалност, също във виртуалния свят - сърчицето децата виждат като реално, а то не е истинска емоция", анализира психиатърът. Гълъбова поиска още да се ограничи изцяло излъчването на насилие над деца по телевизията - само до съобщение за случилото се.

"Съвременните юноши са в деликатно положение, много юноши са със суицидни мисли, мястото на общуването и езика с родителите е сменено с устройства, които им се подават от 6-месечна възраст, телефони", бе дадено за пример на дискусията. Психолози потвърдиха, че интернет се превръща в зависимост за децата.

Преди дни СЕМ публикува на сайта си за обществено обсъждане проект на Кодекс за поведение за защита на децата. Според него доставчиците на медийни услуги са длъжни да не създават и предоставят за разпространение предавания, които могат да увредят физическото, психическото, нравственото или социалното развитие на децата.

Документът е изготвен съвместно от СЕМ, Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори, Българското национално радио (БНР) и Българската национална телевизия (БНТ).