МЕНСА-България отправя за пореден път покана до кандидатите за кметове и общински съветници да си направят тест за интелигентност, след което да оповестят резултатите публично.

Поканата за тестване вече стана традиционна, тъй като и на предишни избори организацията отравяше апел кандидатите за власт да проверят знанията и уменията си.

"В последните години у нас има активен обществен дебат относно възможността за провеждане на мажоритарни избори, в които да се отчитат личните качества на кандидатите за властта.

В „Менса - България" вярваме, че именно на изборите за кметове и градски парламент хората в най-голяма степен гласуват за личности, оценявайки преди всичко техните персонални качества и на следващ план партийната им принадлежност", се казва в поканата, публикувана на сайта на организацията.

От организацията считат, че наред с по-прозрачното представяне на самите кандидати, тестът ще помогне и на партиите да отсеят най-добрите сред тях.

Правилото е, че самата организация няма право да оповестява публично резултатите на хората, които се явяват, освен ако те самите не желаят това.

„Менса - България" се ангажира да проведе теста без такса или да възстанови таксата, ако такава вече е платена. 

„Менса - България" е основана през 1991 г., а от 1998 г. е пълноправен член на „Менса Интернешънъл" - най-старата и най-масова световна организация на хора с висок коефициент на интелигентност.