Между 20 и 30 хиляди човека са зависимите от хероин в България.

Това сочат данните, с които разполага Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП), съобщи заместник-директорът на дирекцията Калин Михов по време на видеоконферентен разговор със свои руски колеги, предаде БТА.

По думите му има застой на консумацията на хероин сред зависимите. Все повече са тези, които употребяват синтетични наркотици, тъй като те са по-евтини, добави той.

След промените през 90-те години на миналия век проблемите с наркотиците в страните от бившия социалистически блок са се увеличи многократно, каза Михов. Той допълни, че факторите за това са основно социални и икономически. България има проблеми с трафика на наркотици от различно естество.

Тази престъпност оказва влияние върху националната сигурност и в международен
план, коментира Михов.

По думите му много от разпространителите на наркотици с парите си финансират терористични организации. Икономическата сигурност на всяка страна също е поставена под риск, наблюдава се и демографски спад. Нивото на кражбите и грабежите расте, каза Калин Михов.

Той посочи, че географското положение на България също предполага тя да бъде транзитна страна, през която да преминават наркотици. Макар органите на реда в България да се борят основно с транзитния трафик, голяма част от наркотиците, които преминават през страната ни, се разпръсква вътре в България, тъй като вместо основните играчи на пазара да плащат на трафикантите с пари, те предпочитат да им плащат с част от наркотика, който пренасят.

Трафикантите продавали наркотиците на българския пазар и така печелели пари, уточни Михов.

По думите му се наблюдава трансформация на пазара. Ако преди време Сърбия е била основна страна за производство на синтетични наркотици, след разбиването на редица лаборатории там производството се пренесло в България.

В последните години лаборатории в страната ни също били разбити. Според Михов много са българите, които се занимават с пренос на наркотици от Южна Америка за Европа. Наркотикът не стигал до България, а у нас сънародниците ни се прибирали "чисти".

Дрогата основно се пренасяла по няколко килограма в багажа или в капсули в телата на трафикантите.

Александър Михайлов от руската национална полиция заяви, че в Русия регистрираните наркозависими са 356 000, но латентните наркомани са много повече.

Михайлов се позова на доклад на ООН, според който огромно количество наркотик идва от Афганистан, а Косово е международен център на наркотрафика.