Максималните температури през септември ще бъдат между 29 и 34 градуса, а най-ниските - между 9 и 14 градуса.

Това съобщи ст.н.с. д-р Теодосия Андреева, метеоролог в НИМХ-БАН, цитирана от БНР.

Средната месечна температура ще бъде близка до нормата, която за равнините е между 18 и 20 градуса, за високите полета е от 15 до 17 градуса, в района на Петрич и Сандански - около 22 градуса, по Черноморското крайбрежие - между 19 и 21 градуса, а в планинските райони е между 9 и 14 градуса.

Месечната сума на валежите в равнинните части на страната ще бъде около и под нормата, която е между 30 и 50 литра на квадратен метър, а в планинските райони e между 50 и 80 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие на септември времето ще бъде предимно слънчево, но и с променлива облачност, като краткотрайни превалявания са възможни в следобедните часове, главно около средата на периода.
Максималните температури в равнините през първото десетдневие ще бъдат между 28 и 33 градуса, а по Черноморското крайбрежие - около 29-30 градуса.

През второто десетдневие временно увеличениe на облачността и превалявания ще има предимно около средата на периода, след което температурите относително ще се понижат.
Средната температура за второто десетдневие ще бъде около и по-висока от нормата, а среднодневните температури - по-ниски от тези през първото десетдневие с до около 3 градуса.

В началото на последното десетдневие над страната времето ще е променливо, възможни са незначителни валежи. В края на месеца облачността ще се увеличи, ще има превалявания от дъжд и температурите ще се понижат.