Toва е един функционален образователен ценз. И преди сме повдигали това нещо, то е свързано с онова, което много хора ясно поставят и на улицата - честни избори. Ще се изнамерят и други технологични средства, за да бъдат обучени хората, които са неграмотни или са си продали гласа, но това е първата стъпка към нещо, за което отдавна говорим".

Така коментира за "Денят ON AIR" зам.-председателят на ВМРО доц. Милен Михов предложението за промени в бюлетините и проблемите с избирателната система.

За него не е нормално избирател да може да запомни номер на бюлетина, с която да гласува, но да не може да прочете написаното върху нея. 

Трябва да се гласува за личност, не за номер. Това ще реши и проблема "16/16".

Според него, това не е панацея, за да се реши проблемът с купуването на гласове, както и с неграмотността, но е важна първа стъпка.

Очакваме подкрепа от всички, които искат честни избори. Личните ни разговори с колегите са едно, но на партийно ниво вече е друг резултатът, призна той. 

Не виждаме проблем и за другото ни предложение - местните избори. 

Припомняме, че от ВМРО поискаха при избори квадратчето "Не подкрепям никого" да не се брои при избор за кмет и кметове на кметства.

ВМРО предлагат бюлетината да е без номера

ВМРО предлагат бюлетината да е без номера

Подкрепят машинното гласуване

Те настояват номерът да отпадне и да остане в бюлетината само името на партията и кандидата.

Аргументът му е, че у нас образованието до 16 години е задължително и не може българските граждани с избирателни права да не могат да четат. Кметство да може да се образува при наличие на 200 жители в населено място, искат още воеводите.

Относно машинното гласуване, Михов не е съгласен с БСП, че те гарантират невъзможността вотът да бъде купен. Възможни са дефекти, манипулации, това усложнява работата. Той направи уговорката, че не иска да влиза в технически подробности по темата, защото те не са толкова важни. 

Но не може да се обобщава също, че който е против машините, е против купения вот. 

Проблемът е и цената, не скри той. 

Но по какъвто и начин да решим накрая да се гласува, то най-важното е българският избирател. 

Според Михов, протестите, които вече 65 дни се провеждат в страната, не са социални, а политически и вероятно - платени.

Протестът не е един, няколко са, уточни Михов. 

Имаме ясно изразени политически ментори, имаме говорители на протеста, а има и хора, които стоят в сенките и храстите. Не можем да обобщим, че протестът е платен, но провеждането на такива мащабни събития изисква финансиране, смята депутатът.

Повече пряка демокрация - по-добре за хората, счита Михов.