Балотажът и резултатът са част от демокрацията, така че това са процедури. Нека конгресът да е единен, включително и след гласуването.

Това каза председателят на БСП Михаил Миков пред журналисти.

След гласуването късно снощи стана ясно, че Михаил Миков  ще се яви на балотаж с Корнелия Нинова.

Миков и Нинова отиват на балотаж за председател на БСП
Обновена

Миков и Нинова отиват на балотаж за председател на БСП

Гласуването започна със закъснение...

На въпрос за честността на вота, Миков коментира, че е предупредил изрично, че не иска да се правят такива договорки. 

Те са неизбежни. Навсякъде има договорки. Няма друга партия, която по този начин да излъчва органите си – колективни, еднолични, за Контролна комисия е същото, така че това е демокрацията и трябва да и свикнем. Мисля, че доста по-прозрачно се провеждат нашите избори отколкото общите избори в България”, коментира социалистът.

Ужасно организиран конгрес, оплака се Корнелия Нинова

Ужасно организиран конгрес, оплака се Корнелия Нинова

Нинова заяви, че е уверена в победата си.

Миков заяви, че очаква да получи широка подкрепа и на балотажа. Разбира се, че очаквам подкрепа. Изборите са такова нещо, че винаги някой е недоволен”, коментира Михаил Миков.

Междувременно станаха ясни окончателните данни от провелото се гласуване. Председателят на изборната комисия Румяна Сидерова оповести окончателните данни от гласуването с представения констативен протокол от гласуването. В гласуването са участвали 775 делегати от 781 по списък.

„Имаме избрани само двама членове на Националния съвет. Всичките останали органи трябва да отидат на балотаж”, заяви Сидерова.

Избраните двама в Националния съвет са Стефан Данаилов и Дора Янкова.

На конгреса стана ясно, че окончателно на балотаж за лидер на партията отиват Нинова и Миков. Официалните резултати сочат, че Михаил Миков получава 329 гласа, Корнелия Нинова – 280 гласа, Красимир Янков – 77, Георги Гергов – 55 и Валери Жаблянов – 10 гласа.

Балотажът между Миков и Нинова ще започне към 13 часа, а окончателните резултати от гласуването се очакват по-късно днес.