Председателят на парламента Никола Минчев е имал съмнения за ковид преди да вземе участие в Консултативния съвет за национална сигурност при президента в понеделник, след който президент, премиер и редица министри и депутати бяха поставени под карантина. Съмнение в това изрази на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Костадин Ангелов.

По думите му до този извод водят фактите около представеният от Минчев резултат от PCR тест, които будели сериозно съмнение.

"Днес сутринта разбрахме, че той е бил посетен от лекар, така казва ПР-ът на ПП. КСНС свърши в 19.40, приемаме, че се е прибрал в къщи около 20:00. Приемаме, че лекарят е дошъл в 20.15, взел е теста за 5 минути и се е прибрал в болницата в 20:30. И оттук нататък започва технологичното време за изработване на PCR. А в 21.20 се съобщава, че тестът е положителен. Абсурдно е да се случи такова нещо", направи времева разбивка на обстоятелствата Ангелов.

Припомняме, че официалното съобщение от пресцентъра на Народното събрание за положителния тест на Минчев бе разпратено до медиите около час след това.

Още един депутат под карантина

Още един депутат под карантина

Девет депутати са под карантина

Депутатът от ГЕРБ зададе два въпроса - коя е лабораторията или лечебното заведение, която е направила теста, както и кой е бил дежурният лекар-вирусолог, който го е валидирал.

"Ако нямаме дежурен лекар по това време на денонощието, т.е. извън работно време, тестът е невалиден", категоричен е Ангелов. По думите му минимум два часа е времето за излизане на резултат от PCR и то чрез специални апарати, които има едва няколко в София.

Затова, смята той, вариантите са два - или тестът е невалиден, или е правен преди заседанието на КСНС. "Ако той е имал симптоми преди КСНС, това е безотговорно поведение."