Основен принцип на бюджета е помощ за слабите и подкрепа на предприемчивите, защити министър Христина Христова социалната част на проекта за Бюджет 2005.
Той отговаря на изискванията на обществото, ясно определя нуждаещите се от помощ и средствата, с които да се оказва помощ. Това са заложените разходи от 34,4% и 13,5 от БВП за социални цели, обяви Христова.

Всеки може да иска увеличаване на заплати и пенсии, на детски надбавки и обещетения при безработица, отбеляза Христова, но никой не посочва, какъв е пътят това да стане.
Единственият път е чрез вдигане на данъците и осигуровките, заяви социалният министър и добави, че управляващите не вдигат данъците и осигуровките и така изпълняват социалния договор от 2001-ва.

Христова каза, че увеличението на заплатите и пенсиите, заложено в бюджет ‘2005, не е символично, а реално. Социалната част от бюджета е добре структурирана и гарантирана със средства.
По думите й сред другите правителствени успехи е намаляването на безработицата, която през 2001 е 18,08%, а тази година вече е 11,8%.
330 хиляди души са си намерили работа през 2004, заяви Христина Христова и добави, че още около 1 300 000 души ще получат енергийни помощи тази зима.

Министърът напомни, че тяхното управление не само е вдигнало детските от 8,54 на 18 лева, но е изработило и механизъм, по който те да отиват именно при нуждаещите се.

Мъдрите и отговорните ще подкрепят бюджета, категорична е Христова. През 2001 се борехме да махнем мухлясалите консерви от социалните домове, да приберем продестиращите, 2004 бележи началото на нови устойчиви политики, заключи тя.