Министърът Тотю Младенов направи внезапна проверка в две кюстендилски фирми "Витал" и "Дупница текстил".

Той бе придружаван от представители на Областната инспекция по труда и Регионалната агенция по приходите.

Във "Витал" са изплатени работните заплати, но за последните два месеца работодателят не е внесъл социално осигуряване на работниците и персонала в размер на 15 хиляди 274 лева, както и 9 хиляди лева здравни осигуровки.

По-трагично обаче е положението в "Дупница текстил" с турски работодател, където имало драстично освобождаване наведнъж на 73-ма работещи, а на останалите, на които трудовият договор не е прекратен, не е изплащано за месеците май, юни и юли.

Министър Младенов разпореди до понеделник оторизираните служби да докладват дали има промяна в ситуацията и взети ли са мерки, за да бъде изплатено на наетите работници и специалисти, съобщи БНР.

Овладяването на неконтролируемото нарастване на процента на безработицата, както и спазването на трудовото законодателство - това дали се изплащат и редовно ли се изплащат възнагражденията по фирмите и дружествата, са основните проблеми за решаване пред Министерството на социалната политика и труда.

Това заяви социалният министър Тотю Младенов по време на срещата си с представителите на социалните служби и звена, организирана в общината в Кюстендил.