Министърът на енергетиката Николай Павлов е поискал обяснения от ръководствата на ЧЕЗ и "Топлофикация София" заради авариите, които оставиха хиляди софиянци без ток и парно през почивните дни и понеделник.

Спешно от двете дружества се очаква да предоставят информация за вида на авариралите съоръжения, съобщиха от енергийното министерство.

Авария спря парното в квартали в София

Авария спря парното в квартали в София

Причината е авария на главен топлопровод

Към тази информация ще трябва екипите на дружествата да добавят и разследването си какви са причините за прекъсването на снабдяването, броя на засегнатите клиенти и мерките, предприети от компаниите за своевременно възстановяване на захранването с електрическа и топлинна енергия.

Павлов изрази безпокойство във връзка с концентрацията на аварии в събота и неделя, които съществено са нарушили нормалното енергоснабдяване на жители на столицата.

Съвсем не е изключено след това да се вземе решение и да се направят специални проверки от министерството. Това ще се случи след получаването на исканата информация и при необходимост екипи на Министерството на енергетиката ще влязат в "ЧЕЗ Разпределение България" АД и "Топлофикация София" ЕАД, за да проверят всичко, касаещо сигурността на енергоснабдяването.