България остава убеден поддръжник на процеса на разширяване на ЕС с държавите от Западните Балкани. Това заяви министърът на външните работи Светлан Стоев на провелата днес в Брюксел работна среща на външните министри от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), организирана от ротационното гръцко председателство.

Убедени сме, че те са адекватен отговор на предизвикателствата, пред които сме изправени в Югоизточна Европа. Развитието на инфраструктурата и изграждането на транспортни връзки със страните-участнички от Процеса са важен фактор за икономическото развитие, социалното и регионалното сближаване", изтъкна първият български дипломат, като припомни значението на постигнатото до момента в рамките на Берлинския процес за Западните Балкани. Той отдаде ключово значение на добросъседските отношения като основополагащ принцип както в регионалното сътрудничество, така и в процеса на присъединяване към ЕС.

България е инициатор за създаването на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа като водещ политически формат за диалог в региона. Началото на инициативата е положено на Софийската среща на министрите на външните работи на страните от Югоизточна Европа (6-7 юли 1996 г.), която приема Софийската декларация за добросъседски отношения, стабилност, сигурност и сътрудничество на Балканите.

Джамбазки пише до ЕК за поругано българско гробище в Р. Северна Македония

Джамбазки пише до ЕК за поругано българско гробище в Р. Северна Македония

Ангел Джамбазки сезира ЕК за поредната гавра с българската история

Преди работната среща в рамките на ПСЮИЕ министър Стоев проведе двустранен разговор със своя колега от Република Северна Македония Буяр Османи. От българска страна беше потвърдена принципната подкрепа за процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония. В същото време беше подчертана необходимостта от постигане на убедителни резултати, които да гарантират ангажираността на Скопие с основни европейски ценности като добросъседските отношения и правата на човека, включително осигуряване на конституционни гаранции за правата на българите в Република Северна Македония. Очакваме реален напредък в тази посока, което да позволи на България да даде съгласие за начало на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония.

Министърът на външните работи участва днес в редовното заседание на Съвета "Външни работи" в Брюксел. Сред основните теми в дневния ред на заседанието бяха ситуацията на Западните Балкани, Беларус, региона на Сахел, конфликта в Етиопия, положението в Судан, незачитането на международното право във Вароша.

Министър Стоев реферира към скорошен принос на страната ни, съдържащ предложения за засилване на сътрудничеството със Западните Балкани в различни области от взаимен интерес, включително сигурност, хибридни заплахи, стратегическа комуникация, незаконна миграция и др.

Лукашенко: Границата с Полша се нажежава, за да се въвлече Русия в конфликт

Лукашенко: Границата с Полша се нажежава, за да се въвлече Русия в конфликт

Той не иска конфликт на границата, Полша се нуждаела от него

Съветът обсъди ситуацията в Беларус и осъди единодушно действията на режима в Минск и хибридните действия срещу Полша, Литва и Латвия. Налице е политическо съгласие за приемане на нов пакет санкции срещу режима в Минск и участниците в действия, свързани с актуалната ескалация по нелегалната миграция. "Настоящата ескалация на напрежението по границите на Полша, Литва и Латвия с Беларус е абсолютно неприемлива. Границата на тези държави е и европейска граница. България отново потвърждава пълната си солидарност с нашите приятели в този труден момент. Поведението на Беларус изисква от наша страна ясен, твърд и общ отговор, който да включва нов кръг от санкции срещу режима в Минск", подчерта министър Светлан Стоев.

Министрите дискутираха ситуацията в региона на Сахел, която остава изключително сложна и нестабилна. Те се обединиха около необходимостта от прилагане на различни инструменти с цел политическа стабилизация, укрепване на сигурността и икономическо възстановяване на региона. Обсъдени бяха и конфликтите в Етиопия и Судан.

Върховният представител Жозеп Борел информира за своето посещение в Перу и Бразилия в началото на ноември 2021 г. Съветът обсъди и ситуацията по отношение на Вароша.

"Предстоящата среща на върха на Източното партньорство трябва да приеме амбициозен дневен ред за бъдещото сътрудничество между ЕС и източните партньори във всички сфери. България отдава голямо значение на отношенията с държавите от Източното партньорство, чиито европейски стремежи трябва да бъдат насърчавани и подкрепяни", подчерта в своето изказване българският първи дипломат. Той отбеляза стратегическото значение на държавите от Източното партньорство за сигурността и стабилността в региона.

Източното партньорство е платформа за диалог и активно сътрудничество, създадена през 2009 г. В нея участват ЕС и държавите членки, както и 6-те партньори от Източното съседство: Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Република Молдова и Украйна. Към момента участието на Беларус е преустановено. Институционалната рамка на Източното партньорство включва срещи на върха на всеки две години, министерски срещи, срещи на старшите служители.