Министърът на отбраната Георги Панайотов определи случилото се в цеха в Чешнегирово като очевидно недоразумение. Това стана по време на брифинг в Министерството на отбраната.

От видеозаписите на охранителните камери се вижда, че не е упражнено насилие, поясни Панайотов. Той заяви, че от МО са готови да заплатят компенсация на собственика на цеха, както и на работниците в него. От Министерството на отбраната и посолство на САЩ се извиняват за инцидента. Панайотов добави, че скоро те ще излязат с официална позиция.

"През този период в България се провежда учението "Swift Response - 21", в което са взели участие почти 2000 военнослужещи от няколко съюзнически държави, както и над 100 самолета. В рамките на това учение се случва очевидно недоразумение. Съюзнически военнослужещи със задача да прочистят района на десанта, тъй като учението представлява оттрениране на тактически въздушен десант, излизат извън периметъра на района на учението. Влизат в този цех, търсят "противниковите сили", които очевидно не са работилите там граждани", обясни министър Панайотов.

Въпреки това случаят е повече от неприятен, защото показва някакви пропуски. Аз лично съм наредил проверка, с чиито резултати ще бъдете запознати, когато тя приключи. Очаква се това да стане до три дни, каза министър Панайотов.

Мълчанието по случая в продължение на две седмици служебният министър на отбраната обясни с липсата на докладване. Министерството очаква проверката да приключи до дни.

МО разследва нахлуването на американски войници в цех в българско село

МО разследва нахлуването на американски войници в цех в българско село

Ще се въздържа от коментари, а посолството на САЩ ще сътрудничи

Припомняме, вчера бе съобщено, че американски войници са "атакували" цех в Пловдивско. Събитието е от 11 май.

Случката бе пазена в тайна първоначално, а за нея се разбра от разкази именно на местни.

По-рано днес от МО започна разследване по случая.