Американски войници атакуваха производствен цех в Пловдивско. Претърсиха го и респектираха персонала. Инцидентът, записан от охранителни кaмери, е отпреди дни по време на съюзническо учение в Чешнегирово. Сега собственикът и работниците в предприятието се канят да съдят всички отговорни за излязлото извън рамките си учение, съобщи Нова телевизия.

Действието се развива на 11 май. Документирано е от няколкото охранителни камери, разположени в цеха. Около 13.30 часа седем въоръжени войници прескачат оградата и нахълтват в цеха за нестандартно оборудване на рафинерии за олио. Първи срещу тях се оказват Георги и Атанас.

"Идват насреща с автомати. Аз се обръщам и той вика "Седал!Седал!". Вдигнах ръце. Той може би казваше на английски да лягаме или не знам какво, ама аз като не разбирам седнах. Тук имаше платна. Дойдоха до нас. Двама пък влязоха отзад, вътре в съблекалнята. Оттам се върнаха и всички с насочени автомати влязоха в халето", разказва Георги Нешев, който работи в цеха.

"Беше нещо много страшно! Уплаших се и даже половин час не мога да реагирам. Аз почнах да треперя от страх", спомня си колегата му Васко.

Навигацията пратила барети на грешен адрес в кв."Левски"

Навигацията пратила барети на грешен адрес в кв."Левски"

Грешката е станала по време на проведената миналата седмица операция на Специализираната прокуратура

Въоръжените войници се разпределили на групи и обходили всички помещения в цеха. След като извършили т.нар "прочистване" на обекта, напуснали сградата. От страх работниците не посмели да се обадят на тел. 112, а сигнализирали собственика, който по това време не бил във фирмата. Той от своя страна отишъл до военното летище, за да потърси обяснение за действията на натовските войници.

От Американското посолство у нас заявиха, че ще бъде извършена вътрешна проверка по случая. След приключването й, ще бъдат оповестени и резултатите.

При този случай не може да не бъде припомнен инцидентът от октомври 2012 година, когато френски командоси кацнаха с парашути в нива край плевенското село Коиловци. Тогава те се сбиха с местни и се разбра, че са добре понабити.

Случката бе пазена в тайна първоначално, а за нея се разбра от разкази именно на местни. Бившият вътрешен министър Румен Петков тогава използва случая от обясение за френски туристи, които се занимават с екстремни спортове, за да иронизира, което обаче не му попречи по-късно да задава въпроси от парламентарната трибуна към главния прокурор Борис Велчев и наследника си на поста Цветан Цветанов.