За девет години Министерството на културата е реализирало 1 701 605 лева икономии от замяната на нафтата с природен газ. Това казва съобщение от пресцентъра на ведомството.

Сред газифицираните от дружествата на „Овергаз" обекти на министерството са: Националния исторически музей в столицата, операта и кукления театър в Стара Загора, русенския куклен театър, драматичните театри в Ловеч, Монтана, Пазарджик и др.

Особено полезна е газификацията за Националния исторически музей, изтъкват музейни работници. Там, освен икономическата полза, се постига и значително по-лесно поддържането на оптимална температура и влажност на въздуха в помещенията. А тя е от критично значение за безценните експозиции на културното ни наследство.

Други преимущества от газификацията са непрекъснатият достъп до горивото и значително по-бързото загряване на отоплителните тела. С нафта сложната отоплителна система на сградата на Националния исторически музей достигала необходимата температура за 2 часа, докато употребата на природен газ намалила необходимото време до 40 минути.