"В момента правим двоен преглед на системата за горите. Двоен ще бъде и контролът на списъците, които се правят от кметовете на хората, имащи право да получават дърва за огрев". Това заяви министърът на земеделието Иван Иванов от трибуната на Народното събрание по време на дебатите за приемане на Закона за държавния бюджет.

"Взели сме необходимите мерки хората да са снабдени с дървесина този и следващия сезон. Спекулата беше достигнала невероятни нива", подчерта Иванов.

Той допълни още, че вече се продават дърва на по-ниски цени на местното население, благодарение на мерките, взети от министерството. "Правилен е подходът, който имаме сега", подчерта Иванов.

Нинова иска горските стопанства сами да добиват дървесина

Нинова иска горските стопанства сами да добиват дървесина

Аталай ще търси социалисти в гората

Той обясни, че в момента законът е такъв, че кметовете трябва да изработват списъци на хората, но това можело да се промени с изменения на нормативната база, което е инициатива на народните представители. По думите му, ако депутатите считат, че това е предпоставка да се политизира темата, то е в техните възможности да се направят изменения.

Земеделският министър посочи още, че с промените, които се въвеждат сега, се създават и условия фирмите да работят по-сигурно. "Интересът към тази дейност, която държавните горски стопанства развиват, е много голям", коментира министърът.

Относно изваждането на Изпълнителна агенция по горите от Министерството на земеделието, министър Иванов отбеляза, че контролът и изпълнението на дейностите трябва да са в различни ръце. "Това е механизмът, по който ще работи държавата. Трябва да върнем доверието на хората в държавата", подчерта още той.