Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Агенция за социално подпомагане (АСП) имат готовност да съдействат на общините при установени случаи на COVID-19 в домовете за възрастни хора.

Разработва се т.нар. COVID-19 стандарт за укрепване на услугите и подсигуряването с дезинфектанти и предпазни средства. Такива бяха допълнително предоставени на домовете за възрастни във Варна и Русе веднага след установяването на положителните проби. Предстои да бъдат издадени указания за командироване на служители в социалните услуги в случай на недостиг по места.

Още в началото на извънредното положение на 13 март 2020 г. Агенцията за социално подпомагане (АСП) изготви и изпрати указания към общините за работата на услугите с особен фокус върху домовете за възрастни хора. Те ще са в сила до края на извънредната епидемична обстановка.

Спрени са настаняванията и свижданията, като близките на потребителите могат да получават информация от директорите на услугите, както и от общините, които са доставчици.