В отговор на акциите срещу златодобива в Трън над 150 миньори от цялата страна дойдоха да защитят професията си под мотото "Аз съм миньор и аз обичам природата".

Те се събраха в Трънско по покана на колегите си от някогашната мина "Злата".
Заедно с тях бяха и туристите от туристическо дружество "Бунай" - Панагюрище, които наред с миньорите застанаха зад каузата за чиста трънска природа в синхрон с устойчивото индустриално развитие на региона, съобщиха от Българската минно-геоложка камара.

Гостите се обявиха и против тенденциозната и манипулативна кампания, която се провежда на територията на община Трън. Изразиха също и притесненията си, че срещу минния бранш се води агресивна и лъжлива кампания, която застрашава целия отрасъл, както и поминъка на стотици хиляди работници и техните семейства.

"Изкачване в подкрепа запазването на трънските хора е нужно за тук", коментира един от най-опитните работници на мина "Злата" - 75-годишният Боян Дойчев. "Нужни са ни инвестиции, за да оцелеем и да се радваме на тази природа, която за някои е атракция, а за нас е съдба."

По призива на Дойчев миньорите и туристите изкачиха върха, известен като "Трънския К2".

По същото време в село Лялинци група миньори от "Асарел-Медет" връчи покана на всички, които изкачваха съседния връх Стража, предвождани от алпиниста Боян Петров. Те бяха там в знак на протест срещу развитието на минната индустрия в региона.

Фирмата, която иска да добива злато в Трън, е обжалвала съдебно решение

Фирмата, която иска да добива злато в Трън, е обжалвала съдебно решение

Над 1000 подписа в подкрепа на златодобива в Трън били невалидни

"Поканата е отговор на тиражираните едностранчиви и манипулативни твърдения, които не са подкрепени с факти. Те са пряко насочени срещу дейността на предприятието и реалността в град Панагюрище." - заявиха миньорите.

От своя страна противниците на златодобива обвиниха миньорите в провокация.

"В началото на събитието се появиха десетина неочаквани гости, облечени в работни дрехи, които слязоха от два големи автобуса с надпис "Асарел Медет". Те се представиха като миньори от Панагюрище, които ще работят в община Трън, ако предвиденият проект за златодобивна мина бъде стартиран. След, което казаха на възмутените граждани, че отиват на друг поход, но с кебапчета и в друго село." - се казва в съобщение до медиите.

В момента тече организация за провеждането на референдум в град Трън, чиято цел е да се забранят добивът и преработката на подземни богатства.

Референдумът за спиране на златодобива можел да обрече Трън на упадък

Референдумът за спиране на златодобива можел да обрече Трън на упадък

Предупреждават от Българска минно-геоложка камара.