Служител на предприятието въгледобивната мина "Бели брег" твърди, че миньорите са били накарани от  ръководството на предприятието да се включат в днешния протест срещу намерението на президента Плевнелиев да сезира Конституционния съд за новия данък върху зелената енергия, съобщи Нова телевизия.

По думите му, никой от неговите колеги не се озовал случайно на протеста, а са следвали нареждане на прекия си началник.

Според служителя, не е ясно какви биха били последиците, ако някой от миньорите откаже да се подчини, но и никой не се е осмелил да се противопостави, тъй като е възможно да последват финансови санкции и дори уволнение.

Работниците са извозени до мястото на протеста със служебни автобуси.

Днес те са тръгнали от мината за президентството точно в 11 ч. По пътя към тях са се присъединили  работници и от съседните населени места.

Присъстващите на протеста са вписвали имената си в списък и са се подписвали. След това е проведен и инструктаж. Всеки от служителите е получил листче  с исканията за протеста, за да е подготвен, в случай че го питат журналисти.
Някои от миньорите почти са наизустили исканията от предварително раздадените листове.

Работниците, с които е разговарял екипът на Нова телевизия, отричат да са организирани от ръководството на мината.