Митничари откриха недекларирана валута на стойност 137 930 лева в дрехи и багаж на четирима пътници при проверка на МП "Малко Търново". На 3 октомври при митническа проверка на багажа в автобус с пътници, митничарите са открили недекларирани 22 000 евро и 5 000 канадски долара, пренасяни от жена, канадска гражданка. Други недекларирани 25 000 евро е пренасял в джобове на дрехите си нейният спътник в автобуса - мъж, също канадски гражданин. Двамата нарушители са обявили преди проверката, че нямат валута, валутни ценности или стоки за деклариране. Срещу двамата са съставени актове за нарушение на Валутния закон.

При друга митническа проверка на влизащ в страната от Турция автомобил с българска регистрация, митничарите са открили в дрехите и в личен багаж на двама пътници, мъже - недекларирани турски лири, чешки крони, полски злоти и румънски леи с обща равностойност 20 309 евро, след като и двамата са обявили, че пренасят малки суми парични средства, които не подлежат на деклариране. Срещу двамата български граждани също са съставени актове по Валутния закон.

Митничари задържаха недекларирани 19 000 евро в кухина под шофьорска седалка

Митничари задържаха недекларирани 19 000 евро в кухина под шофьорска седалка

На шофьора му е съставен акт

Само през последните десет дни, на граничните митнически пунктове с Турция - МП "Малко Търново" и МП "Лесово" е открита при митнически проверки на пътници недекларирана валута в нарушение на Валутния закон с обща левова равностойност над 250 000 лв.

Според изискванията на Валутния закон, всяко физическо лице, което влиза или напуска територията на Европейския съюз и пренася парични средства от една или повече валути с обща равностойност в размер на 10 000 евро или повече, следва задължително да декларира тази сума пред митническите власти, припомнят от Териториална дирекция Южна морска.