Митничари задържаха недекларирани 19 000 евро в кухина под шофьорската седалка, съобщи Агенция "Митници". На 2 ноември при проверка на МП "Лесово" е направена проверка на кола, управлявана от немски гражданин. Шофьорът е заявил, че не пренася нищо за деклариране, но при извършената митническа проверка, митническите служители откриват 10 000 евро, укрити във фабрична кухина с капак под шофьорската седалка и още 9 000 евро в джобове в якето на шофьора. Недекларираната валута от общо 19 000 евро в различни купюри е с левова равностойност 37 161 лева. Срещу шофьора на автомобила е съставен акт за нарушение на Валутния закон.

Това е трети случай на открита от митническите служители на МП "Лесово" в рамките на седем дни недекларирана валута с обща левова равностойност 118 326 лева. Наскоро в личен багаж и в дрехите на двама български граждани, влизащи в страната от Турция, бяха открити също недекларирани съответно 21 500 и 20 000 евро.

От Агенция "Митници" напомнят на пътуващите, че всяко физическо лице, което влиза или напуска територията на Европейския съюз и пренася парични средства в размер на 10 000 евро или повече, следва задължително да декларира тази сума пред митническите власти, съгласно разпоредбите на Валутния закон.