Волоколамският митрополит Антоний продължава обиколката си в страната и съответно, срещите си включително и с представители на Българската православна църква.

Това се разбира от публикация във фейсбук на руското посолство у нас от вчера вечерта. Освен няколко стари снимки от церемонията в Руската църква и срещата със Симеон Сакскобургготски преди няколко дни посолството публикува и нови - от посещението му в храм-паметник "Александър Невски", от храмовия комплекс на Шипка и в Пловдивската митрополия.

Сакскобургготски застана за снимка с митрополит Антоний и Митрофанова

Сакскобургготски застана за снимка с митрополит Антоний и Митрофанова

Изпратил е благопожелания до главата на Руската църква патриарх Кирил

На снимките се вижда, че Антоний, както изрично е посочен в публикацията на посолството - председателят на Отдела "Външни църковни връзки" на Руската православна църква, е извършил богослужение в храма на Шипка и се е срещнал с пловдивския митрополит Николай, както и с врачанския митрополит Григорий и с ловчанския Гавриил.

Посолството също съобщава, че Антоний е взел участие и в откриването на фотодокументална изложба за 70-годишния юбилей на Подворието на Патриарха Московския и на цяла Русия в София.

Припомняме, че митрополит Антоний е на визита у нас от 5 декември. Като на 6 декември участва в тържествена литургия в Руската църква в София, което предизвика и демонстрация от страна на граждани.

На 6 декември специална декларация срещу посещението на митрополит Антоний изчете Кремена Кунева от "Демократична България" от парламентарната трибуна. Същото направи и Даниел Митов от ГЕРБ на 8 декември в декларация от името на ПГ изрази опасение, че църквата може да се използва за политически цели. 

И ГЕРБ разбраха, че руският митрополит Антоний е у нас

И ГЕРБ разбраха, че руският митрополит Антоний е у нас

ГЕРБ се противопоставиха на посещението на митрополит Антоний