На 6-ти декември в Народното събрание е входиран за трети път проект за Националната стратегия за младежта, съобщиха от "Национален младежки форум".

Целта на документа е определя посоката на политики, проекти и програми, допринасящи за развитието на младите българи. "Този документ остава извън приоритетите на управляващите две години, в които четири Народни събрания, не успяват да го разгледат и приемат, след като предходната стратегия изтече през 2020 г.", посочват от младежката организация.

Младежка организация иска и тя да преговаря за правителство

Младежка организация иска и тя да преговаря за правителство

Още няма Национална стратегия за младежта 2021-2030 г.

"Национален младежки форум", в качеството си на Национален младежки съвет представляващ 46 младежки организации в страната излиза с отворено писмо до председателя на Народното събрание Вежди Рашидов и 10-те парламентарни комисии, към които е разпределена отговорността по стратегията, "в желанието си да ограничи щетите от управлението върху този демографски сегмент". В писмото се настоява всички, свързани с взимането на решения за Националната стратегия за младежта, да разгледат проекта преди да изтече годината, за да започне прогрес, който да се надгражда през предстоящата 2023 г.

Сметната палата влиза в ММС
Обновена

Сметната палата влиза в ММС

Вече е внесена в Министерски съвет Стратегията за младежта 2020-2030 г.

Младежките организации изтъкват, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е обявила 2022 г. за Европейска година на младежта с конкретната цел - държавите в ЕС да предприемат решителни действия, които да помогнат на младите хора да преодолеят последиците от пандемията от COVID-19, която значително рефлектира върху техния живот, развитие и участие в обществените процеси.

"Настоящата политическа несигурност и неясния хоризонт на 48-мото Народно събрание, създават предпоставката страната да изгуби още ценно време, което може да бъде използвано за създаване на възможности за пълноценно развитие и преодоляване на проблемите на 980 000 младежи в страната и заобикалящата ги среда", подчертават от "Национален младежки форум".